Nytt år - nye muligheter

Nytt år - nye muligheter

Så er året 2014 lagt bak oss og for mange "oppgjort". Regnskap er avsluttet, rapporter er skrevet, statistikker er utarbeidet og det hele pakket ned og arkivert. Det ble som det ble. 

Nå er det bare å brette opp ermene, finne fram blanke ark, spisse blyanten og samle motivasjon og entusiasme for å starte på en ny runde.

Hvordan står det til i bedriften din?
Har du satt nye mål og lagt nye planer og strategiene for det nye året?
Har du utarbeidet budsjetter og handlingsplaner, prioritert satsingsområdene og satt klare mål?
Eller har du bare funnet fram planene fra i fjor, endret datoen fra 2014 til 2015, justert alle tall opp med 5%? Same presidier as last year?

Årsskiftet gir anledning til å stoppe opp og vurdere. Hva lærte vi av 2014? Har omgivelsene endret seg? Har kundene endret seg? Hva med nye trender? Konkurrenter? Hvordan ser de globale forholdene ut, og hva med de lokale? Bør vi satse på noe nytt? Øke kapasiteten? Forbedre produktet? Er det noe vi bør slutte med? Som ikke virker som det skal lenger?

Et godt råd er å starte med å se på egen forretningsmodell. Gjennom å "leke" med alternativer i modellen finner man fram til områder som er egnet til omstilling. Å vurdere alternativer i forkant er billig. Å endre underveis kan være dyrt. 

Når områdene for endringene er kartlagt må det følges opp med klare mål, prioriteringer,handlingsplaner og budsjetter. Disse må selvsagt synkroniseres og alle i bedriften må motiveres til riktig innsats.

Men dette har vi ikke tid til i en travel hverdag, sier du.
Nei vel, kanskje DET faktisk er grunnen til at hverdagen er så travel?

Visste du forresten at brannslokking og improvisasjoner ofte står for 30-50 % av ressursbruken? Hos dem som driver etter "Same presidier as last year"-prinsippet?

13.01.2015 14:26